Calculator  

Heeft u vragen? 06-27379838

Oud Eemnesserweg 23 Eemnes Bij Utrecht
1713 HD We werken ook van uit Limburg, Obdam, Groningen en Rotterdam

Neem contact op
06-27379838

Kruipruimte isoleren met PUR

Als je last hebt van een vochtige kruipruimte of koude vloeren, dan kan het isoleren van de kruipruimte met PUR-schuim een goede oplossing zijn. Maar voordat je kruipruimte daarmee je kruipruimte isoleert, is het belangrijk om te weten dat isoleren met PUR niet zomaar wat is. Dit komt door de gezondheidsrisico’s voor jouw als bewoner, Mensen vanuit de industrie en problemen voor het milieu dat met zich meekomt.

Waarom kruipruimte isolatie

Ten eerste, waarom zou je een kruipruimte isoleren? Een geïsoleerde kruipruimte kan zorgen voor een warmere vloer en een drogere kruipruimte. Dit kan leiden tot een lagere energierekening en minder vochtproblemen. Maar het isoleren van de kruipruimte is niet altijd nodig en kan ook nadelen hebben. Zo kan het isoleren van de kruipruimte leiden tot een verminderde ventilatie, wat kan leiden tot een verhoogd risico op vochtproblemen en schimmelvorming. En wist je dat je ongeveer 10-15% van je warmte verliest via je vloeren? Dat is best veel warmte wat verloren gaat als je op een langere termijn gaat bekijken.

Kruipruimte isoleren met PUR-schuim

Als je hebt besloten dat je kruipruimte laat isoleren met PUR-schuim, is het van belang dat je rekening houdt met de gezondheidsrisico's en het milieu. PUR-schuim bevat namelijk chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn bij inademing of contact met huid. Deze schadelijk stoffen kunnen levenslange klachten veroorzaken. Het is met deze reden verplicht en verstandig dat er beschermende kleding wordt gedragen, zoals een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril tijdens de werkzaamheden.

Daarnaast is het belangrijk om het milieu niet te belasten. Dit betekent dat je kiest voor een bedrijf dat PUR-schuim wat geen HFK´s als blaasmiddel gebruikt. Vervolgens is het ook belangrijk dat het na het aanbrengen de restanten van het schuim op een verantwoorde manier laat afvoeren.

Wat is HFK

HFK’s zijn stoffen die van nature niet voorkomt in onze atmosfeer en werd rond de jaren 80 als koelmiddel gebruikt voor apparatuur zoals koelkasten en airconditioners. De stof HFK is een stof waar de koolwaterstoffen waarvan één of meerdere waterstofatomen zijn vervangen door fluoratomen. Deze stof bevat daardoor geen chloor of broom wat onze ozonlaag kan beschadigen. Hoewel het onze ozonlaag niet beschadigd is het broeikaseffect velen malen keren sterker dan koolstofdioxide. Het kan wel sterker zijn dan CO2 met ongeveer tussen de 150-5.000 keer volgens de RIVM. Met deze reden is deze stof sinds 2023 verboden om als blaasmiddel te worden gebruikt.

In plaats van HFK is het dus beter om HFO’s of water als blaasmiddel te gebruiken om PUR-schuim aan te brengen. De stof HFO is ook een broeikasgas met fluorkoolwaterstoffen net zoals HFK´s maar dan minder belastend voor het milieu. Deze twee blaasmiddelen worden tegenwoordig al gebruikt door bijna alle isolatiebedrijven.

Gevaren PUR-schuim

Het grootste gevaar van PUR komt door de stof methylenediphenyl diisocyanate ook wel MDI voor kort. De stof MDI is één van de twee component wat wordt gebruikt voor het maken van PUR. Het materiaal PUR (polyurethaan) ontstaat door een reactie van de componenten wat plaats vindt op hoge temperaturen. Hierbij ontstaat het materiaal polymeer wat als schuim kan worden gebruikt om je kruipruimte te isoleren. De stofje MDI kan worden opgenomen in ons lichaam via onze mond door het in te ademen of de huid. Nadat het in het lichaam is opgenomen gaat onze lichaam antistoffen aanmaken om dat te bestrijden. Wanneer je blootgesteld wordt aan hoge concentratie isocyanaat kan je als gevolg de rest van je leven last van hebben. De volgende keer wanneer je contact komt met deze stof kan leiden tot een allergische reactie van ons lichaam. Een paar voorbeelden van de symptomen zijn huidveranderingen, rode ogen, astmatische klachten en meer. Je kan alle soorten symptomen in detail op de website van de RIVM op de pagina PUR-schuim. Bovendien is PUR niet alleen gevaarlijk voor mens en milieu maar ook voor dieren. Die kunnen dus ook klachten aan overhouden wanneer ze weer worden blootgesteld aan deze stofje.

Wil je meer over de gevaren en negatieve ervaring van PUR lezen dan kan je een kijkje nemen op de website: meldpunt pur slachtoffers kijken. Dit is een website waar slachtoffers zich kunnen melden en hun verhalen kunnen delen. Deze verhalen zijn van zowel families als slachtoffers vanuit de industrie die ermee werken.

Kan je PUR-schuim zelf aanbrengen

Nee, het is helaas niet mogelijk om PUR-schuim zelf aan te brengen. PUR-schuim is een ontzettend schadelijk product voor zowel het milieu als jouw eigen gezondheid. Bij het aanbrengen van PUR-schuim komen giftige stoffen. Daarom moet je ook een specialist inschakelen om deze taak uit te voeren. Een specialist heeft om PUR-schuim aan te brengen alle beschermende spullen en de juiste apparatuur.

De woning niet betreden tijdens werkzaamheden

Tijdens het aanbrengen van PUR-schuim komen er giftige dampen vrij oftewel isocyanaten. Daarom is het verplicht wanneer de werkzaamheden wordt uitgevoerd dat bewoners, huisdieren en omwonende niet aanwezig mogen zijn. Na het aanbrengen van de PUR is het belangrijk dat jouw huis goed wordt geventileerd zodat de isocyanaten de woning kunnen ontsnappen. Je mag nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd voor minimaal twee uur of langer niet je huis in. Voordat PUR-schuim echt veilig als kan worden beschouwd is wanneer de schuim volledig is uitgehard en afgekoeld. De droogtijd van PUR is afhankelijk van de dikte en de omgevingstemperatuur.
Lees hier de volledige veiligheidsmaatregelen voor PUR kan in artikel 8.7a van het bouwbesluit.

PUR-schuim of PUR-platen

Hoewel PUR-schuim gevaarlijk is voor onze gezondheid en niet zelf mogen aanbrengen of aanwezig zijn tijdens werkzaamheden is dit niet dezelfde geval voor PUR-platen. Dit komt omdat PUR-platen niet gevaarlijk voor onze gezondheid bij het plaatsen en kan je dus PUR-platen zelf aanbrengen. Ondanks het niet gevaarlijk voor onze gezondheid is het wel gevaarlijk voor de mensen op de werkvloer die betroken zijn bij het productieproces van de platen. Bovendien is het productieproces niet al te vriendelijk voor het milieu. PUR-platen zijn niet gevaarlijk voor onze gezondheid omdat het een kant-en-klaar product is. Nadat een product van PUR is afgekoeld en uitgehard biedt het geen gevaren voor onze gezondheid. Waardoor deze platen als veilig kan worden beschouwd. Ook al biedt het geen gevaren op onze gezondheid wanneer het uitgehard is. Is het verstandig om nog steeds voorzorgmaatregelen te hanteren en contact met de huid of inademing van de dampen te vermijden. Vervolgens is belangrijk om te weten dat er bij het snijden en zagen van PUR-platen en verbranden schadelijke stoffen vrijkomen deze schadelijk stoffen kunnen we opnemen bij inademing. Wij raden je met de reden dus om PUR-platen te laten uitvoeren door professionals. Om problemen voor je gezondheid te voorkomen.

Isolatiewaarde PUR-schuim en PUR-platen

PUR heeft een lambda-waarde van 0,026 W/mk. Wanneer we over de lambda-waarde praten is hoe lager de waarde hoe beter het isolatiemateriaal. De RC-waarde van PUR-schuim is ongeveer 3,5 bij een dikte van ongeveer 9,6 cm. Een PUR-plaat heeft ongeveer een RC-waarde van 4,5 bij een dikte van 10 cm en een lambda-waarde van 0,023 W/mk. De definitieve RC-waarde van PUR-schuim is afhankelijk van de dichtheid van het schuim. Dus als je PUR-schuim met een hogere dichtheid neemt. Kan je bij een dikte van 9,6 cm ook een RC-waarde van ongeveer 4,5 bereiken. Bovendien is het belangrijk om te bedenken dat bij het toepassen van de PUR-schuim dat dikte niet overal gelijk is en kan klein beetje verschillen en bij PUR-platen heb je dat niet.

Alternatief kruipruimte isoleren met PUR

Wil je niet je kruipruimte isoleren met PUR dan kan je ook kiezen voor een alternatief. Je kan bijvoorbeeld kiezen om jouw kruipruimte te isoleren met thermoskussen. Je kan al met thermoskussen een RC-waarde van 3,7 behalen door 3 kamers aan te brengen. Een ander alternatief voor PUR is compofloor en is zeer goed te combineren met vloerverwarming. Een compofloor heeft een RC-waarde van 4,44 m2K/W.

Wil je kruipruimte niet isoleren met vloerisolatie dan kan je ook overwegen om voor bodemisolatie te kiezen. De schuimbeton van Woodstock vloer is een duurzaam en natuurlijk product en heeft al een RC-waarde van ongeveer 3,5 m2k/W bij een dikte van 35 cm. Om schuimbeton te maken heb je namelijk maar vier componenten nodig. De vier componenten zijn: cement, water, schuimmiddel en lucht. Vergeleken met PUR is de schuimmiddel voor schuimbeton niet schadelijk voor de gezondheid voor de mens en milieu. De schuim wat voor schuimbeton wordt gebruikt isopgeklopt door dierlijk eiwitten te gebruiken . Het dierlijk eiwit wat wordt gebruikt voor deze isolerende betonsoort is in principe slacht afval. Het is ook mogelijk om de schuimmiddel te maken met palmolie maar dat is minder goed voor het milieu.

Jouw uiteindelijk besluit

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het isoleren van de kruipruimte met PUR-schuim niet zomaar wat is. PUR kan een zeer goede manier zijn om je woning te isoleren, maar is niet het meeste duurzaamste product om kruipruimte isolatie uit te voeren. Vandaar raden we je sterk aan om op zoek te gaan naar een vervangend product te gaan zoals steenwol, glaswol, compofloor, schuimbeton of een ander duurzaam. Ben je te van plan om je woning te isoleren met een PUR product laat het uitvoeren door professionals om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Terug naar overzicht