Calculator  

Heeft u vragen? 06-27379838

Oud Eemnesserweg 23 Eemnes Bij Utrecht
1713 HD We werken ook van uit Limburg, Obdam, Groningen en Rotterdam

Neem contact op
06-27379838

Polyisocyanuraat (PIR) en geƫxpandeerd polystyreen (EPS) zijn beide veelgebruikte isolatiematerialen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

PIR heeft enkele eigenschappen die het in sommige gevallen effectiever kunnen maken dan EPS

Thermische prestaties. Over het algemeen heeft PIR een hogere thermische weerstand (R-waarde) per dikte dan EPS. Met andere woorden, PIR kan dezelfde isolatiewaarde bereiken met een dunner materiaal in vergelijking met EPS. Dit kan voordelig zijn in situaties waar ruimte een beperkende factor is.

Brandwerendheid. PIR is doorgaans beter bestand tegen brand in vergelijking met EPS. Het heeft een hogere ontbrandingstemperatuur en kan daarom beter presteren bij brandveiligheidstoepassingen.

Dichtheid. PIR is over het algemeen dichter dan EPS, wat kan resulteren in een betere weerstand tegen vochtindringing en een hogere druksterkte. Dit kan nuttig zijn in omgevingen waar vocht een probleem kan vormen, zoals in bepaalde kruipruimtes.

Milieuvriendelijkheid. EPS is over het algemeen gemakkelijker te recyclen dan PIR. PIR-isolatie kan uitdagender zijn om te recyclen vanwege de complexiteit van het materiaal en de productieprocessen die erbij betrokken zijn.

Beide materialen hebben hun eigen toepassingsgebieden en voordelen. De keuze tussen PIR en EPS hangt af van verschillende factoren, zoals isolatie-eisen, budget, beschikbare ruimte, brandveiligheid, en duurzaamheid. Het is belangrijk om advies in te winnen van een isolatiespecialist of bouwadviseur om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw specifieke isolatiebehoeften.

Terug naar overzicht