Calculator  

Heeft u vragen? 06-27379838

Oud Eemnesserweg 23 Eemnes Bij Utrecht
1713 HD We werken ook van uit Limburg, Obdam, Groningen en Rotterdam

Neem contact op
0627379838

Schelpen in kruipruimte

Schelpenisolatie: de natuurlijke keuze voor duurzaamheid

Schelpen in de kruipruimte. Wist je dat helemaal niet eens zo nieuw is om je kruipruimte daarmee te isoleren? Deze techniek werd namelijk al honderden jaren geleden toegepast bij de romeinen voor onder hun marmeren vloeren. De romeinen gebruikte de schelpen onder de ruimte van hun vloer warm en droog te houden. En tot de dag van vandaag wordt deze materiaal nog steeds voor exact dezelfde reden gebruikt! Maar is het echt waard om je kruipruimte daarmee te isoleren? Dat hebben wij allemaal voor jou uitgezocht!

Wat is schelpenisolatie nou precies?

Schelpenisolatie is een bodemisolatie en hierbij word je kruipruimte volledig gevuld met talloze kleine schelpen. Deze kleine schelpen zijn een natuurproduct met isolerende werking en gaan je hele leven mee gaan en breken helemaal niet af. Schelpen in de kruipruimte is de meeste natuurlijke keuze als je voor duurzaamheid gaat.

Wat maakt het zo uniek?

Schelpen zijn residuen van de zee en wist je dat schelpen letterlijk het enige isolatiemateriaal zijn wat 100% natuurlijk is. Nadat schelpen uit de zee op een duurzame manier zijn gewonnen worden ze gewassen en gezeefd op grootte. Wanneer dat allemaal gebeurd is kan je al zeggen dat het klaar voor gebruik is. Dus er worden dus totaal geen schadelijk stoffen gebruikt. Dit onderscheidt schelpen met andere isolatiematerialen.

Kan alle soorten schelpen als kruipruimte isolatie?

Nee, niet alle soorten schelpen zijn echt geschikt voor je kruipruimte. Nadat de schelpen uit de zee wordt gehaald worden ze gezeefde op grote. De schelpen die worden gebruikt voor je kruipruimte zijn kleine schelpen. Als de schelpen te groot zijn heeft die niet zijn isolerende werking omdat de ruimtes tussen de schelpen te groot zijn.

Hoe werkt schelpen voor isolatie?

Een schelp heeft van nature een holle ruimte. Deze holle speelt een belangrijk rol bij het geven van zijn isolerende werking. Dit gebeurt wanneer er talloze schelpen bij elkaar zijn opgehoopt zoals in de kruipruimte. Nadat dit gebeurd is heb je talloze holle ruimtes zitten tussen de schelpen. Deze holle ruimtes tussen de schelpen houden allemaal stilstaande lucht vast en dat is wat zijn isolerende werking geeft. Want stilstaande lucht isoleert. Als je grote schelpen gebruikt voor je kruipruimte worden de ruimtes te groot tussen de opgehoopte schelpen en hierdoor wordt er geen lucht vastgehouden.

Wanneer past je schelpenisolatie toe?

Schelpenisolatie is alleen mogelijk als je een (hoog) kruipruimte hebt. Als je dat niet hebt dan is het helaas niet mogelijk en moet je voor vloerisolatie kijken. Of je moet kijken om de bodem van je kruipruimte uit te graven. Om je kruipruimte te isoleren met schelpen moet je verzorgen dat je kruipruimte hoog genoeg is. Anders lukt het niet. Om schelpen in de kruipruimte aan te brengen moet je een minimale hoogte van 25 – 30 cm hebben boven de waterstand van je kruipruimte. Dit geeft een RC-waarde van ongeveer 2,5 m2k/W. Dat is de vereiste isolatiewaarde voor een vloerenovatie in een woning.

Voordelen schelpenisolatie

  • Is een natuurproduct
  • Gaat je hele leven mee
  • Goede vochtopname
  • Voorkomt nare luchtjes in huis en optrekkende vocht
  • Vermijd muizen, zilvervisjes, schimmel en naakt slakken in de kruipruimte
  • Makkelijk aan te brengen

Nadelen schelpenisolatie

  • Isoleert slechter vergeleken met andere producten
  • Zwaar
  • Niet geschikt voor hele natte ruimte
  • Duur

Een zwaar isolatiemateriaal

Wanneer je één zo’n schelp optilt lijkt het niet zo zwaar, maar dat is helaas niet zo wanneer schelpen in grote aantallen zijn. In een kruipruimte wordt altijd al gauw een paar kuub aangebracht. Doordat dit isolatiemateriaal zo zwaar is maakt het niet geschikt voor woningen die op gebieden met een hoge grondwaterstand. Als er schelpen wordt toegepast bij een gebied met een hoog grondwaterniveau wordt de opwaartse kracht te groot. Als de opwaartse kracht oftewel zwaartekracht van de schelpen te groot wordt dan de tegenwerkende kracht in dit geval de slappe grond dan ontstaat er bodemdaling. Hier wordt de grondwater letterlijk uit de grond geperst. Dit kan veroorzaken dat schelpen onderwater gaan staat en hun isolatiewaarde verliest. Vervolgens kom je kruipruimte weer open te staan.

Maakt kruipruimte minder toegankelijk

Wanneer je kruipruimte isoleert met schelpen kan wel in de weg zitten wanneer je problemen hebt met je leiding. De schelpen kunnen in zo’n situatie behoorlijk in de weg zitten en doordat het zo zwaar is schuif je dat niet zomaar aan de kant. Dit maakt je kruipruimte nog minder toegankelijk. Als er een lekkage is bij één van je leiding kan je schelpen onder water komen te liggen en dus zijn isolerende werking verliezen. Daarnaast zijn schelpen niet het meest fantastisch product voor je handen en knieën omdat je zelf makkelijk aan openhaalt.

Water en schelpen een verschrikkelijke combinatie

Hoewel het van nature als eigenschap goeie vochtopname worden schelpen compleet nutteloos als ze onderwater staan zoals hierboven vermeld. Daarom is het belangrijk dat je kruipruimte droog blijft. Zoals eerder vermeld je moet bij het aanbrengen minimaal 25 – 30 cm boven de waterstand van kruipruimte zijn. Als je in de kruipruimte een laag water van 5 cm hebt dan moet je dus ongeveer 30 - 35 cm aan schelpen aanbrengen.

Duur product

Veel mensen overwegen niet om voor schelpen in de kruipruimte te kiezen omdat er tegenwoordig genoeg alternatieven zijn. Tegenwoordige heb je ontzettend veel keuze uit verschillende isolatiematerialen die ook goedkoper en hebben de nadelen niet die je wel hebt met schelpen.Als je graag een 100% natuurlijk product wilt en de prijs niet uitmaakt dan is schelpen misschien wat voor jou.

Subsidie voor schelpen?

Ja het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor schelpenisolatie. Sterker nog de overheid is een voorstander van duurzame producten. Alleen moet je om aan een RC-waarde van 3,7 behalen moet je ongeveer een laag van 45 – 50 cm aan schelpenisolatie hebben boven de waterstand van je kruipruimte. Dus je kruipruimte moet sowieso al ongeveer 50 cm of hoger zijn om hieraan te voldoen. Wil je weten of je aan de andere voorwaarde hebt voldaan? Dat kan je hier zijn bij: voorwaarde woningisolatie ISDE. Heb je al een isolatiemaatregel uitgevoerd? Vraag dan hier je subsidie aan bij: mijn subsidieportaal. Wist als je na 2 april 2022 een energiebesparende isolatiemaatregel hebt uitgevoerd hebt dat je al voor één maatregel kan ontvangen? Dit kan je allemaal zien op de website van de RVO via de link dat hierboven is genoemd.

Alternatief voor schelpen

Schuimbeton

Het isolatiemateriaal schuimbeton wordt soms ook wel cellenbeton genoemd is een lichtgewicht betonsoort. Schuimbeton is een duurzaam product en wordt vaak toegepast in de kruipruimte als bodemisolatie. Deze licht van gewicht beton soort wordt vloeibaar in de kruipruimte toegepast. Deze vloeibare betonsoort heeft een vrij hoge isolatiewaarde. Schuimbeton bereikt al een RC-waarde van 3,5 bij een dikte van 35 cm. Daarnaast is schuimbeton ontzettend goed te combineren met vloerverwarming. Dit komt doordat vloerverwarming direct op de schuimbetonvloer komt liggen. Het grootste nadeel van schuimbetonisolatie is dat je een volledige vloerverbouwing nodig hebt.

Isolatiechips

Het product isolatiechips is een isolatiemateriaal wat ook voor je kruipruimte wordt gebruikt als bodemisolatie. Isolatiechips wordt gemaakt Expanded Polystyreen (ook wel EPS voor kort) en een andere woord daarvoor is piepschuim. Deze isolatiemateriaal is net zoals schelpen makkelijk aan te brengen in je kruipruimte. Isolatiechips hebben helaas wel een laag isolatiewaarde. Isolatiechips heeft een RC-waarde van 2,5 bij een laag van 30 cm.

Compofloor

Wil je graag geen bodemisolatie dan kan je ook voor vloerisolatie kiezen. Het product compofloor is een vloerisolatie wat alleen op de begane vloer kan worden gebruikt. Deze product wordt niet zoals schuimbeton op locatie gemaakt maar in een fabriek. Een compofloor is een innovatief duurzaam vloersysteem wat gemaakt is van composietmaterialen. Daarnaast isoleert compofloor ontzettend goed. Een compofloor heeft een RC-waarde van 4,44 m2K/W en dit is best hoog. Daarnaast kan je net zoals schuimbeton een compofloor goed combineren met vloerverwarming. Hierdoor heb je nooit meer last koude voeten ’s ochtends. Eén van de nadelen van compofloor vloersystemen is om jouw vloer te isoleren dat je gelijk je hele vloer moet wordt verwijderen om deze isolatiemateriaal te aan te brengen. Dit betekent dat je een compleet nieuwe eindvloer moet aanschaffen en dit kan leiden tot hogere kosten.

Andere materialen

Naast schuimbeton, isolatiechips en compofloor vloeren heb je ook andere soorten bodem- en vloerisolatiemiddelen. Andere isolatiemiddelen wat je als alternatief voor kan nemen voor schelpenisolatie is glaswol, steenwol en thermoskussen. Naast deze heb je nog allemaal andere soort isolatiemiddelen. Het belangrijkste is bij het kiezen van jouw kruipruimte isolatie welke product voldoet aan jouw wensen en past bij jouw situatie. Daarom raden wij je aan om naar een vloerisolatie bedrijf te gaan die je op allerlei soorten materialen kan adviseren en die het beste het beste bij jouw situatie past.

Terug naar overzicht