Vloerisolatie is een belangrijke investering in je huis of appartement. Het kan je helpen om je energierekening te verlagen, je huis comfortabeler te maken en zelfs de waarde van je huis te verhogen. Maar wat nou als je geen kruipruimte hebt? En Is vloerisolatie zonder een kruipruimte dan nog steeds mogelijk?
Gelukkig is vloerisolatie mogelijk zonder kruipruimte zeker mogelijk. Want wist je dat ongeveer 10-15% van je warmte verliest via je vloer? Moet je eens voorstellen als vloerisolatie zonder kruipruimte niet mogelijk was hoeveel stookgeld je kwijt was!
Heb ik wel of geen kruipruimte
Soms kan het zijn dat je een kruipruimte hebt zonder dat je weet. Om dit te kunnen bevestigen kan je het op twee verschillende manieren doen. De meest makkelijkste manier om achter te komen of je er één hebt is om langs te gaan bij je buren of ze een kruipruimte hebben en vragen waar hun kruipluik zit. Hebben ze een kruipruimte? Dan betekent altijd dat je er ook één hebt. Als je buren het niet weten heb je ook de mogelijkheid om zelf opzoek te gaan naar een kruipluik. Het kruipluik is meestal te vinden bij je deur onder je tapijt, bij de meterkast, onder de trap of in een hoek van een kamer. De meeste woningen met kruipruimte hebben altijd een kruipluik als toegangspunt, maar dit is niet altijd zo.
Wat moet je doen als geen kruipluik hebt?
Je hebt geen kruipluik in huis. Wat nu? Als je geen kruipluik hebt kan je ervoor kiezen om een bouwkundig specialist in te schakelen om voor je te kijken. Als de specialist heeft kunnen bevestigen dat je een kruipruimte hebt kan je ervoor kiezen om een kruipluik te laten aanbrengen. Het is geadviseerd om een kruipluik door een professional te laten doen en op een plek waar geen vloerverwarming is of word toegepast. Als geen kruipluik wil kan je er ook voor kiezen om een volledig vloerverbouwing en vervolgens een schuimbetonvloer te storten.
Een lage kruipruimte
Heb je uiteindelijk je kunnen bevestigen dat je kruipruimte hebt? Dan kan je kijken of je een hoge of een lage kruipruimte hebt. Over de algemeen varieert de hoogte van een kruipruimte in Nederland ergens tussen de 40 en 80 cm ongeveer. Maar het kan weleens voorkomen dat je een veel lagere kruipruimte hebt.
Wat moet je doen bij een lage kruipruimte?
Je hebt kunnen bevestigen dat je een lage kruipruimte hebt. Maar wat nu? Als je een lage kruipruimte hebt kan je twee dingen doen. De eerste optie is door vloerisolatie toe te passen vanaf de bovenkant van de bestaande vloer. De tweede optie is de kruipruimte uitgraven en dan vervolgens een bodemisolatie aan te brengen. Als je kiest om bodemisolatie aan te brengen kan je bijvoorbeeld kiezen uit bodemfolie, schelpenisolatie, isolatieparels of chips en schuimbeton. Van alle vermelden bodemisolatie hier raden wij je sterk aan om voor schuimbetonisolatie te gaan. Dat is omdat schuimbeton een natuurlijk en lichtgewicht betonsoort. Vervolgens heeft schuimbeton al bij een dikte van 35 cm een RC waarde van 3,5 m2K/W. Als je geen schuimbeton kan je er ook voor kiezen om isolatieparels of isolatiechips te kiezen als bodemisolatie. Wil je graag een 100% natuurlijk isolatiemateriaal dan kan je overwegen om voor schelpenisolatie te kiezen.
Vloerisolatie
Vloerisolatie is een manier van isoleren waarbij het isolatiemateriaal direct aan je bestaande vloer wordt aangebracht. Dit kan dus zowel worden aangebracht aan de onderkant of de bovenkant van je bestaande vloer. Welke van de twee methodes je kiest is meestal afhankelijk van je persoonlijke situatie. In principe is er weinig verschil wanneer we praten over welke methode beter isoleert want dat is volledig afhankelijk van de dikte en soort isolatiemateriaal. Over het algemeen is het geadviseerd om je vloer te isoleren vanuit de onderkant te isoleren als dat mogelijk. Hoewel het misschien geadviseerd is om je vloer te isoleren vanuit de onderkant is dit niet bij de meeste mensen mogelijk om het te doen als je geen kruipruimte hebt.
Nadeel vloerisolatie bovenkant
Of je uiteindelijk je bestaande vloer isoleert vanuit de onderkant of bovenkant is er weinig verschil als we praten over welke manier van isoleren beter is. Maar toch is het nadeliger om je vloer te isoleren vanuit de bovenkant. Dit heeft te maken met wanneer je vloer isoleert vanuit de bovenkant is dat je maar een beperkte dikte isolatiemateriaal kan aanbrengen. Wanneer je de bovenkant van je bestaande vloer gaat isoleren is belangrijk om rekening te houden dat je vloer hoger komt te liggen dan voorheen. Daarnaast moet je ook je deuren en drempels van je huis aanpassen. Daarnaast komt je woning of appartement ook lager te staan. Dit kan erg probleemmatig zijn als je al een laag plafond hebt.
Vloerisolatie bovenkant
Als je vloer isoleert vanuit de bovenkant is het vergeleken met wanneer je het uit de onderkant doet een veel minder arbeidsintensieve klus. Met de reden is het dus prima zelf te doen. Om je vloer zelf te isoleren heb je alleen wat handigheid nodig en de juiste gereedschap en isolatiemateriaal nodig. Bij het uitvoeren van de isolatiemaatregel kan je bijvoorbeeld de isolatiemateriaal mineraal wol (bijvoorbeeld steen- en glaswol), XPS, EPS, PUR of PIR-platengebruiken.
Vloerisolatie onderkant
Heb je een kelder in je woning? In dat geval kun je overwegen om vloerisolatie aan te brengen vanaf de onderkant, mits je een toegankelijke kruipruimte hebt. Helaas hebben de meeste bestaande woningen in Nederland geen kelder, waardoor het niet mogelijk is om de vloer vanuit de kelder te isoleren. Als je wel een kelder hebt, kun je overwegen om het plafond ervan te isoleren. Maar welke materialen zijn het meest geschikt om de onderkant van je vloer te isoleren? Bij het isoleren van de onderkant van je vloer kun je bijvoorbeeld gebruik maken van materialen zoals mineraal wol (bijvoorbeeld steen- en glaswol), XPS, EPS, PUR of PIR-platen. Als je vochtproblemen hebt in de kelder, wordt het aanbevolen om harde isolatiematerialen zoals XPS, EPS, PUR of PIR-platen te gebruiken voor de isolatie van de kruipruimte. Dit komt door hun vochtbestendige eigenschappen. Een andere reden waarom deze platen geschikt zijn, is dat ze lichtgewicht isolatiematerialen zijn. Mineraal wol is minder geschikt als je vochtproblemen hebt in de kelder, omdat het vocht kan absorberen. Wanneer mineraal wol vocht opneemt, kan de thermische geleidbaarheid toenemen, waardoor de isolatiewaarde afneemt. Het is dus belangrijk om vochtproblemen in de kelder op te lossen voordat je mineraal wol gebruikt voor vloerisolatie.
Terug naar overzicht